Szépség és tisztaság

Tisztít, lemos, dörzsöl, öblít, beken, szárít, ápol, illatosít – meglepő hasonlóságot mutat, ahogy testünket és lakóhelyünket karbantartjuk. A kozmetikai és vegyipar együtt gondoskodnak róla, hogy minden egyes testrészünkre és a lakásban található minden felületre legyen külön tisztító- és ápolószer, a fürdőszobai polcok és szekrények egyre több helyet foglalnak, de vajon tényleg egyre szebbek és tisztábbak leszünk mi és a környezetünk?

Az évek-évtizedek óta szorgalmasan takarítgató nőket gyakran halljuk elkeseredetten panaszkodni kezük állapotára: „Nézd, milyenek a körmeim! A sok takarítástól tönkrement a bőröm is!” Bizony, az agresszív vegyszerek kikezdik a finom bőrt, az érzékeny körmöket. A mindenben benne lévő baktériumölő elsőre hasznosnak tűnik, de sajnos elpusztítja a bőr természetes védőrétegét is. A „csak ráfújom és letörlöm az odaégett zsírt”-típusú takarítószereknek nagyon durvának kell lennie, hogy ellássák ezt a gigászi feladatot – még jó, hogy ártanak a kéz bőrének! Mindeközben a párolgó vegyszerek az orrot irritálják.

Tönkrement a bőr, jöhetnek a szépítőszerek! Kőolajszármazékok, parabének, ftalátok, alumíniumsók, PEGek, triklozán, formaldehid és alkohol – ez komoly?! Újabb adag vegyszer, amit jól magadba dolgozol. Ezeknek a mesterséges úton előállított, szintetikus szereknek egy része bizonyítottan káros az egészségre. Allergiát, hormonzavart, daganatos megbetegedéseket okozhatnak. Nagyon sok összetevőnek pedig még nem is vizsgálták a hosszú távon kifejtett hatását. Tényleg akarsz kockáztatni? Miért ne hinnél inkább a többezer éve bevált „csodaszerben”: a természet erejében? Akár magadat szépítgeted, akár a lakást szeretnéd tisztán tartani, a természetes anyagokkal jársz a legjobban!

A legegyszerűbb, ha belülről szépülsz, hiszen a szépség onnan fakad! Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, sok pihenés, rendszeres mozgás, jó levegő és minél kevesebb stressz – így leszel a legszebb! És így kevesebb kozmetikum használata is elég. Ezeket pedig megvásárolhatod a népszerű, natúrkozmetikumokra szakosodott üzletekben, ahol mindenféle testrészre, bőrtípusra, esetleges bőrproblémára találsz alkalmas szépítőszert. Borsosabb árukért cserébe értékes és tiszta összetevőket kapsz: semmi pórusokat eltömítő kőolajszármazék vagy allergén illatanyag. Némi elszántsággal és egy kalandvágyó barátnővel az oldaladon akár otthon is nekikezdhetsz a varázsszerkészítésnek, vagy csak simán magadra pakolhatod a friss zöldségeket, gyümölcsöket. A problémás bőrrel ne állj neki magadban kísérletezgetni, inkább keress fel egy jófej (öko)kozmetikust vagy bőrgyógyászt és kérj tanácsot!

Takarékoskodni a házi tisztítószerekkel is tudsz: tucatnyi színes flakon helyett elég néhány konyhai alapanyag, például forró víz, ecet, só, szódabikarbóna, mellé könnyen lebomló mosószappan, na meg egy kis odafigyelés–így könnyedén tisztán tarthatod az egész lakást, és az sem mellékes, hogy cipekedned sem kell annyit. A környezeted, így a növények, a vízi- és szárazföldi állatok is hálásak lesznek neked, hogy megkíméled őket és élőhelyeiket. Ha nehezen mondasz le a hagyományos tisztítószerekről, első lépésként keresd a környezetkímélő változatokat! Az illatszerboltokban, bio- és zöld boltokban már több cég is kínál ilyeneket. Ezeket a következő két jelről lehet felismerni a legkönnyebben:

Barátságos tisztítószerek
Háztartási ecet: vízkőtlenítésre, ablaktiszításra, mosógépbe öblítő és vízkőoldó helyett
Szódabikarbóna: fehér mosáshoz a mosópor felét helyettesítve, edények súrolására (só is jó), WC tisztítására (bórax is jó)
Mosószappan: lereszelve színes mosáshoz, felmosóvízbe, mosogatáshoz
Mosódió: mosáshoz, mosogatáshoz, felmosáshoz
Olívaolaj: fabútorok és parketta ápolására
Finom szemcséjű homok: súrolásra
Növényi illóolaj: légfrissítésre (vízzel keverve, pumpás adagolóban)

Posted in

Permalink