Csomagolás

A csomagolás legfontosabb feladata, hogy megóvja a terméket a külső sérülésekről illetve a megromlástól. A következő vásárláskor vizsgáld meg figyelmesen a polcokon ücsörgő árukat: mithány réteg csomagolóanyag borít? 10 szem bonbon műanyag tálcán szellősen elrendezve, szív alakú dobozban – kétszer akkorának látszik, mint amennyi maga a csoki. Műanyag tubusos fogkrém papírdobozban, fóliával bevonva – mióta ilyen sérülékeny a fogkrém?

A csomagolásnak ma már jóval nagyobb szerepe van a puszta védelemnél: a cégek a vonzó csomagolással próbálnak vásárlásra bírni téged. A külcsín fontosabbá vált, mint a belbecs. Lehetőleg csillogjon, tegye különlegessé a terméket, keltse a maximális higiénia látszatát, legyen minél nagyobb felület a márkanévnek, szlogennek, gusztusos képnek – és mindezt fizesse meg a kedves Vevő! Így van, te fizetsz azért, hogy a cégek még több pénzt zsebeljenek be tőled. Micsoda átverés!

Miután megvetted a csomagolást, hamarosan újra fizethetsz, hogy immár hulladék formájában megszabadulj tőle. Ezért a te érdeked is, hogy csökkentsd a megvásárolt szemét mennyiségét! Egy társasházban, ha mindenki (de legalábbis a többség) figyel arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljen a kukának, az a közös költségen is látszani fog.

Na és lehordani is ritkábban kell. Nem csak a mennyiség, a minőség is számít: nem mindegy, milyen csomagolást választasz. A műanyag, a fém, a papír, az üveg másképp védik a terméket és másképp viselkednek eldobás után a természetben vagy épp az újrahasznosító üzemben. Sok termék esetében megvan lehetőséged a kevésbé környezetszennyező csomagolást választani!

A szelektív hulladékgyűjtés felkapott téma: sok helyen kiépültek a megfelelő gyűjtőhelyek, így viszonylag kis idő- és energiabefektetés árán megtehetjük az első lépést afelé, hogy környezettudatos fogyasztók legyünk. De belegondoltál már abba, mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal? Nagy autókkal kell elszállítani, a feldolgozásához külön üzemeket építeni, gépeket működtetni – mindez sok energiát emészt fel és további szennyezéssel jár. De még mindig jobb megoldás, ha szétválogatod, mint ha mindent egybeöntesz. A legjobb azonban, ha meg sem veszed a szemetet.

i love jó

Posted in

Permalink