Az otthoni bojler

Valószínűleg mindenkinek ismerős lehet a bojler, mint berendezés. A bojler szó kimondása után szinte valamennyiünknek az otthoni, fürdőszobai bojler képe ugrik be elsőre. Azt is mindenki tudja – még ha annyira pontosan nem is -, hogy mire is szolgál a bojler. Tapasztaljuk, hogy ha odamegyünk a mosdókagylóhoz és megnyitjuk a meleg vizet, akkor bekapcsol fejünk fölött a – igen, a bojler, vagyis magyarosan a vízmelegítő. Tehát tapasztalati úton elmondhatjuk, hogy a bojler, ami otthon általában a falon foglalja el helyét, a mindennapjaink során használatos meleg víz előállításának az eszköze. A bojler üzemének végeredményét, vagyis az előállított meleg vizet hívják használati melegvíznek. Tehát ezt műveli a bojler. Teszi ezt ráadásul gyorsan, olcsón, és a tartály méretétől függően akár igen nagy mennyiségben is. Tehát természetesen adódik a tény, hogy a bojler tartályán keresztül nemcsak úgy átfolyik a víz, pláne ha nagy űrtartalmú tartályról beszélünk, hanem az előállított melegvíz tárolási funkcióját is betölti, egyúttal melegen tartja azt.

A bojler alaptípusai

A bojler berendezés által végzett melegítési folyamat történhet gáz elégetése által, vagy elektromos melegítés útján. Innen adódik az említett két fő bojler típus neve: gáz üzemű és elektromos. A következő weboldalon többféle lehetőséget is találunk: www.ventil.hu/bojler-vizmelegito A bojler ilyetén való csoportosítása utal az adott alaptípus által felhasznált energia jellegére.

bojler, vízmelegítő

Egy bojler helye az otthonunkban

Otthoni felhasználása is többféle lehet az alkalmazása helyét illetően. A villannyal működő bojler, másik nevén az elektromos vízmelegítő a tartály mérete alapján lehet kis- és nagyméretű bojler. A kisméretű bojlereket többségében a mosogatók alá, vagy rendelkezésére álló hely esetén fölé is szokták szerelni. A nagyobb bojler berendezések már alkalmasak lehetnek a fürdőszobai meleg víz mennyiségének készítésére, de például gyakran egyúttal a konyhai mosogató, vagy éppen a mosdó által használatos víz melegítése céljából is. Az átfolyós bojler családján belül további alcsoportok találhatóak a bojler lehetséges csoportosítását illetően. Ezek a kéményes, vagy a kémény nélküli átfolyós bojler, illetve a zárt égésterű vízmelegítő bojler altípusa.

A bojler működésének ellenőrzése

A bojler az nem egy radiátor. Szintén falon van, mint egy radiátor, de mégsem az. A radiátor feladata, a rajta átáramló forró víz hőjének minél jobb arányú leadása a környezete felé. A bojler ezzel szemben akkor működik jól, ha minél tovább megtatja magában a megtermelt meleget, hogy a benne tárolt víz hőfoka minél tovább megmaradjon.  Bár mind a bojler, mind a radiátor működésében kitűntetett szerepet kap a rajta átáramló víz, mégis különböznek, mert a radiátor küldetését akkor teljesíti be, ha a benne folyó víz hőjét átadja a környezetének, minél nagyobb mértékben. A bojler viszont meg kellene, hogy tartsa ezt a hőmennyiséget. Említett különbségből fakadóan a bojler működésének ellenőrzésére tehát nem alkalmas a radiátor felületének megtapogatása. A radiátor a bojler működéséről nem beszél.

A villamos melegítésű bojler

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy kisebb, tehát a mindössze néhány főt számláló családok számára elegendőnek látszik egy ilyen bojler nyolcvan, vagy százhúsz literes változata. Ezen bojler leggyakrabban függőleges helyzetben beszerelve kap helyet egy család valamely falfelületén. Említett kivitelű bojler típusok mellett az elhelyezés ellenpontjaként lehetőségként létezik a fekvő kialakítású testvére, mely bojler telepítése csak tényleg megoldhatatlan helyhiány esetén javasolt vételre.

A gáz melegítésű bojler

Valamivel drágább a beszerelése, mint elektromos testvérének, viszont a gázáraknak hála az üzemeltetése már költséghatékonyabb. Persze sokan óvakodnak tőle, köszönhetően a gázszivárgásokról járó mindenféle rémhíreknek. Minden gázkészüléket évente egyszer ellenőriznek a hatóságok, ugyanígy a kimeneti ágat is, hogy az elvezetőcsőnél nincs-e szivárgás. Ha ez valakinek nem elég megnyugtató, még mindig felszereltethet önköltségen szén-monoxid mérőt. Kialakításukban hasonló méretekben kaphatók, mint villanybojler társaik, így az elhelyezése sem sokban különbözik a korábban leírtktól.

A bojler nagybátyja, a kazán

Ha valaki szeretné – és otthona körülményei megengedik – letudhatja egy készülékkel mind a lakás fűtését, mind a víz melegítését. Léteznek olyan kombinált kazánok, amelyek mindkét funkciót ellátják. Ez persze azt jelenti, hogy egy készülékre hagyatkozunk, így ha az meghibásodik, mindent egy lapra tettünk fel és se meleg víz, se meleg lakás, amíg meg nem javíttatjuk. Ugyanakkor csak egyetlen készüléket kell elhelyeznünk a lakásban, ami hosszú távon nem biztos, hogy mindegy. Mindenesetre lakásokban elég ritkán van lehetőség kazánban gondolkodni, de saját építésű, vagy épp felújítandó ház esetén meg van rá a lehetőségünk.

Tetszett? Oszd megShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Posted in Blogging

Permalink